SEAT Leon toont potentie tijdens BK Rallycross

Afgelopen zondag, 16 september, kwam het Ron Snoeck Racing Team voor het eerst dit jaar met de SEAT Leon in actie op het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen. Het team was al de zaterdag voor de wedstrijddag afgereisd naar het circuit waardoor er die dag nog een mogelijkheid was om drie ronden te testen. Die mogelijkheid werd uiteraard met beiden handen aangepakt en Ron Snoeck ging er eens goed voor zitten om de vuurdoop met de SEAT op het Duivelsbergcircuit tot een goed einde te brengen.

Ron merkte al snel dat de stuurbekrachtiging niet werkte tijdens de testronden, maar de spierballen van Ron deden goed hun werk waardoor de test volledig kon worden afgerond. Om het probleem op te lossen werd het elektronische kastje van de stuurbekrachtiging vervangen door een andere welke Ko Kasse beschikbaar stelde. Het team was zeer blij met de mogelijkheid die Ko Kasse bood en besloot tevens om ook een andere accu te monteren.

Met een stralende zon aan de hemel kon op de zondagochtend de vrije training worden verreden. “De auto was een beetje nerveus maar de stuurbekrachtiging deed het goed” meldde Ron bij terugkomst in de paddock. Aansluitend werd de tijdtraining verreden waarin Ron bij het opgaan van de Duivelsberg in contact kwam met Marcel Ottink met als gevolg een kapotte voorbumper en een gat in de zijkant. Ondanks de aanrijding met Ottink wist Ron wel een mooie vierde tijd te rijden.

Er was dus genoeg werk voor de monteurs Marko, Henk, Swen en Ivo om de SEAT weer gereed te maken voor de eerste kwalificatiemanche. De bumper werd vervangen, het gat gedicht en de wagen gecontroleerd op eventuele overige schades aan motor en ophanging. Gelukkig werden er geen andere problemen ontdekt waardoor er met vertrouwen kon worden gestart bij de kwalificatiemanches.

De eerste kwalificatiemanches was een beloning voor het hele team. Rond wist de heat te winnen en opnieuw een vierde tijd overall op de klokken te zetten. Ook in de tweede kwalificatiemanches wist Ron een vierde tijd te rijden. Echter was Ron bij terugkomst in de paddock niet helemaal tevreden, “De bocht uit pakte de auto niet goed op. Hij komt wel op turbo druk maar het duurde wat langer dan zou moeten.” Met dank aan Jos Kuypers werd er een ander turbine huis gemonteerd om te proberen het euvel op te lossen.

Ron ging de derde kwalificatiemanche weer vol goede moed naar de start, maar het probleem met de turbo deed zich opnieuw voor. Ondanks het turbo probleem wist Ron toch weer een mooie vierde tijd neer te zetten!

Het was inmiddels al laat in de middag geworden toen de finale races werden aangevangen. Ron had een goede start en wist de derde positie in de race te veroveren achter Jos Kuypers en Patrick Van Mechelen. Tot in de laatste ronde wist Ron zijn derde positie te verdedigen tot dat hij in de tweede bocht in contact kwam met Zuiderbuur Jos Janssen en Ron in het rond werd geduwd en de race niet meer kon vervolgen.

De normaal altijd zo rustige Ron Snoeck was deze keer echt boos door de actie van Jos Janssen en ging direct na het vallen van de finish vlag verhaal halen bij Janssen. In de paddock vertelde Ron dat het enige commentaar wat hij had gekregen was dat Janssen een gat zag. Echter had de wedstrijdleiding al reeds anders beslist en de zwarte vlag uitgedeeld aan Janssen.  Van Mechelen wist de wedstrijd te winnen voor Jos Kuypers en Jochen Coox.

Ondanks de teleurstelling die in het team heerste waren er zeker ook positieve ervaringen opgedaan tijdens deze wedstrijd. “Ondanks dat turbo niet optimaal functioneerde denk ik dat we, zeker in de finale, hebben laten zien dat de auto zeer veel potentie heeft!” vertelde monteur Marko Kruisselbrink.

Het team gaat zich nu opmaken voor een sportieve revanche tijdens de laatste BK wedstrijd op het Duivelsbergcircuit op 7 oktober aanstaande.

Foto’s: Patrick Wenting | www.race2fast.com

Laat een reactie achter