Rallycross

Rallycross of op z’n Nederlands gezegd Rallyracing, is een zeer snelle autosport met high impact. De races worden verreden binnen 3 minuten en er worden hoge snelheden bereikt. Wat de rallycross een unieke autosport maakt is dat het deels op asfalt en deels op onverharde gedeeltes word verreden. De baan is ongeveer 1 kilometer lang en bestaat voor 65% uit asfalt en 35% onverhard.

De baan heeft een aparte startstrook, zodat de deelnemers van de volgende race zich al op kunnen stellen terwijl de voorgaande race nog bezig is. Hierdoor is er een snelle doorstroom en vind er om de 5 minuten een nieuwe race plaats.

Sinds 2008 is de verplichte Jokerlap ingevoerd. Dit is een bocht die (deels) onverhard is en voor enkele seconden vertraging zorgt. De coureurs zijn verplicht om eenmaal per race de Jokerlap te nemen wat in de meeste gevallen voor veel spektakel zorgt. Meer dan eenmaal deze kruisen of hem helemaal niet nemen word onverbiddelijk gestraft met uitsluiting van die reeks of de laatste plaats in de finale.

In Nerderland worden de wedstrijden georganiseerd op het Eurocircuit in Valkenswaard, de wedstrijden in België worden verreden op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen.

Hoe verloopt een wedstrijd?
Iedere deelnemer rijdt drie manches van 4 ronden. De klassen rijden gescheiden van elkaar. Gestart wordt met maximaal 8 auto’s in iedere rit. Per manche krijgt de snelste rijder 1 punt, de tweede 2 punten enz. Na 3 manches telt men de punten van de twee snelste manches van iedere rijder bij elkaar op. Diegene die dan het minste aantal punten heeft, is tot zover de snelste van de verreden manches. De eerste 15 van deze lijst gaan de twee finales rijden. Van deze lijst gaan de plaatsen 8 t/m 15 naar de B-finale. De plaatsen 1 t/m 7  + de winnaar van de B finale rijden de A-finale. De laagst geplaatste van iedere groep staat op pole-position (startplaats naar keuze op de eerste startrij) in de betreffende finale. In deze finale wordt niet meer op tijd gereden, maar wordt men geklasseerd naar volgorde van aankomst.

Rallycross/Rallyracing bestaat uit verschillende klassen:
SuperCars:    Vierwiel aangedreven productie auto’s met een turbomotor van max. 2058cc,.
Super 1600:  Tweewiel aangedreven productie auto’s met voorwielaandrijving, maximaal 1600cc.
TouringCars:  Achterwiel aangedreven productiewagens,  maximaal 2000cc