Snoeck krijgt overwinning in de schoot geworpen door diskwalificatie Coox

Ondanks dat de weersvoorspellingen niet al te best waren, ging het Ron Snoeck Racing team afgelopen weekend vol goede moed naar het Eurocircuit in Valkenswaard voor de tweede wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rallycross. Daarbij telde deze wedstrijd tevens mee voor het Belgisch Kampioenschap.

Op zondag werd er om 10.00 uur gestart met de vrije training, welke nog kon worden verreden op een droge baan. Ron Snoeck legde zijn ronden af en kwam met een goed gevoel weer terug bij het team op de paddock.

Voor aanvang van de eerste kwalificatiemanche van de Supercars viel de regen die verwacht was dan toch uit de lucht. De baan lag er nat bij en het team moest de keuze maken tussen de slicks of de intermediates banden. Uiteindelijk koos het team voor de laatste optie. Echter bij het oprijden naar de start toe was het al weer gestopt met regenen, en op het moment dat Ron Snoeck aan de start stond was de baan al zo ver opgedroogd dat de slicks er ook al onder hadden gekund.

De start van de eerste kwalificatiemanche van Ron Snoeck was niet al te best, maar hij kon nog wel achter de Belg Jochen Coox aansluiten op weg naar de eerste bocht. Ron Snoeck jokerde in de tweede ronde en Jochen Coox de ronde ernaar en kon weer voor Ron Snoeck de baan op komen. Ron Snoeck kon Jochen Coox goed volgen en zelf iets op hem inlopen, maar niet genoeg om een inhaalactie in te zetten.

Bij de tweede kwalificatiemanche was de baan weer volledig droog. Tussendoor had het wel af en toe een beetje geregend maar niet in zo’n mate dat de baan er heel nat van werd. Ron Snoeck startte vanaf de derde startplaats op de eerste rij. Jochen Coox die vanaf pole startte was Ron Snoeck iets te snel af. Jochen Coox wist Ron Snoeck opnieuw voor te blijven nadat ze allebei de jokerlap hadden afgewerkt, ook al deed Ron Snoeck niks onder voor Coox en was hij soms wat sneller.

Voor de derde kwalificatiemanche begon het opnieuw te regenen. Dit keer hielt het niet op met regenen en werden opnieuw de intermediates onder de SEAT gezet en kon Ron Snoeck zich opmaken voor de laatste manche waarin hij moest starten van de tweede rij. Jochen Coox kon wederom van de eerste rij de kopstart nemen, Ron Snoeck bleef goed op de bumper hangen bij Coox. In de derde ronde kreeg Ron Snoeck via de communicatie te horen dat hij in deze ronde het beste kon jokeren. Ook Jochen Coox kreeg dit te horen, Ron Snoeck zat zo dicht op de bumper van Coox dat hij niet kon uitwijken naar de normale bocht. Zo gingen Jochen Coox en Ron Snoeck achter elkaar door de jokerronde heen. Jochen Coox maakte geen fouten waardoor hij ook de derde kwalificatiemanche  op zijn naam wist te schrijven.

De regen bleef aanhouden op het Eurocircuit in Valkenswaard en dus werd er voor de Finalerace gekozen om de full wet banden onder de SEAT te zetten. Ron Snoeck mocht vanaf de tweede positie op de startrij de Finale aanvangen. Jochen Coox startte vanaf pole positie. De start van Coox was beter dan die van Ron Snoeck, en Ron Snoeck moest achter Jochen Coox aansluiten en druk uitoefenen en daarmee hopen op een foutje van de man uit België. Wederom hadden Jochen Coox en Ron Snoeck dezelfde joker tactiek.

Ron Snoeck kon de druk er goed ophouden bij Coox, maar kwam niet er voorbij. Na een paar ronden werd er bij de start/finish gezwaaid met de zwarte vlag. Het was voor Ron Snoeck niet duidelijk voor wie deze vlag was en Jochen Coox en Ron Snoeck reden allebei gewoon door. Coox maakte geen fouten en werd als eerste afgevlagd, gevold door Ron Snoeck. Er was alleen verwarring na de finish. Voor wie was die zwarte vlag? Toen allebei de auto’s het paddock op kwamen werd het duidelijk, de zwarte vlag was voor Jochen Coox. Oorzaak: ‘de auto maakt te veel geluid’. Een hele rare beslissing van de wedstrijdleiding aangezien Jochen Coox de hele dag al met dezelfde afstelling had gereden en daar de hele dag niks over gehoord had en ineens zonder waarschuwing in de Finale werd gediskwalificeerd.

Door de diskwalificatie ging de overwinning naar Ron Snoeck. Het maximale aantal punten kan er voor het Ron Snoeck Racing team worden bijgeschreven voor het Belgisch- en Nederlands Kampioenschap. Echter werd het resultaat niet gevierd als een overwinning. ““Tja, in Nederland wordt het reglement wel erg letterlijk toegepast. Op zo een manier winnen hoeft van mij niet, ik had hem veel liever rechtstreeks verslagen, qua rondetijden zat het er ook wel in… Het circuit wordt de laatste jaren zo in de gaten gehouden dat men van de organisatie dus gedwongen is om zulke onpopulaire beslissingen te nemen, helaas.” Aldus Ron Snoeck. Het team vertrok met gemende gevoelens huiswaarts.

 Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com

Laat een reactie achter