Ron Snoeck pakt eerste finaleplaats bij de Supercars ooit

Tijdens de achtste ronde van het Europees Kampioenschap Rallycross op het Eurocircuit in Valkenswaard heeft Ron Snoeck afgelopen weekend onder toezicht van 16.000 toeschouwers zijn eerste finaleplaats ooit bij de Supercars weten te bemachtigen.

Op Zaterdag 11 augustus werden de vrije trainingen, tijdtraining en eerste kwalificatiemanche verreden. In de eerste kwalificatiemanche eindigde Ron al direct na de start net voorbij de chicane in de zandbak nadat hij in contact was gekomen met de wagen van Jan van Loon.

In de paddock constateerden de monteurs van het Ron Snoeck Racing Team dat het achter differentieel van de SEAT Leon ook was gebroken en moesten er op korte termijn belangrijke beslissingen worden genomen die direct consequenties zouden hebben voor het verloop van het EK weekend, wel of niet meer rijden!

Er werd besloten om het achter differentieel te demonteren en met hoge spoed naar sponsor Sweedspeed in Neer te rijden om te trachten de schade te herstellen zodat er op de zondag weer gereden kon worden. “Frank van Sweedspeed had er niet zoveel vertrouwen in omdat het differentieel gemaakt is van gietaluminium, maar heeft zijn uiterste best gedaan om er iets van te maken anders waren we al klaar geweest met de wedstrijd” vertelde Ron.

Nadat de monteurs Swen en Henk even na 12 uur ’s nachts weer terug waren op het Eurocircuit met het gerepareerd differentieel werd besloten deze verder af te laten koelen en hem op de hele vroege zondagochtend weer te monteren. “Om 08.00 uur draaide alles weer als een uurwerk en de warming up verliep hoopvol” vertelde een opgeluchte Ron Snoeck.

Tijdens de start van de tweede manche werd het vermoeden van Frank bevestigd en brak de bevestiging van het achter differentieel opnieuw af. Ron besloot om rustig zijn rondjes af te werken en te proberen een redelijke tijd op de klokken te zetten, wat lukte met een mooie vijftiende tijd.

Bij terugkomst in de paddock werd besloten om een noodreparatie uit te voeren om het differentieel op zijn plek te houden. “Bij Wil Teurlings uit de bus kwamen draadstangen tevoorschijn  en van onze tent werden wat RVS tentharingen opgeofferd, maar het is wel gelukt!” vertelde Marco tevreden.

Ron moest nu wel rustig van start gaan in de derde kwalificatiemanche en maakte zelfs geen proefstart om zeker te kunnen zijn te kunnen starten. De start ging rustig maar wel goed, Ron besloot direct te gaan jokeren en zij met een vrije baan voor zich te proberen door de ideale lijnen op het thuiscircuit te rijden toch weer een respectabel tijd neer te zetten tussen het grote Europese geweld. Opnieuw werd het een vijftiende tijd wat resulteerde in een eerste finale plek in het Europees Kampioenschap in deze klasse!

In de C-Finale moest Ron het opnemen tegen Kevin Proctor, debutant Gerard de Rooy, Patrick Van Mechelen, Jochen Coox en Jan van Loon. Uiteraard de opdracht van de monteurs aan Ron om de finale alleen maar uit te rijden en dus ook nu weer rustig aan te doen. Tijdens de finale race ging het eigenlijk best voorspoedig en wist Ron nog voorbij te gaan aan Jan van Loon waardoor hij als vierde over de eindstreep kwam en als zestiende in de einduitslag werd opgenomen.

 “Als we nu die problemen niet hadden gehad… sport hé!” was de reactie van Ron na afloop van de finalerace. Ondanks de mechanische tegenslag heeft het gehele team weer een top prestatie neer gezet tijdens dit Europese weekend in eigen land en werd er in de paddock nog gezellig onder het genot van een hapje en drankje nagepraat met de sponsoren en fans.

De eerst volgende wedstrijd waar het Ron Snoeck Racing Team aan de start zal verschijnen zal de voorlaatste wedstrijd van het Belgisch Kampioenschap Rallycross op het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen zijn op 16 september aanstaande. Tijdens deze wedstrijd zullen ook de rijders uit het Duits Rallycross Kampioenschap in actie komen.

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com

Laat een reactie achter