Met een vastgesjord achterdiff toch nog vijfde!

Op zondag 20 mei stond de tweede wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Rallyracing op de agenda bij het Ron Snoeck Racing Team. Op de zaterdag voor de race dag was het team al afgereisd naar het Eurocircuit in Valkenswaard. Nadat de paddock plek was ingericht en de SEAT Leon nog eens onder de loep werd genomen bleek het probleem van de stuurbekrachtiging waarmee het team voor aanvang van de vorige race ook problemen had nog niet helemaal verholpen. “Om circa 22.00 uur hadden we met een onderdeel van team Kasse de boel goed aan de gang en konden we de rest van de avond nog genieten van een biertje” vertelde Ron Snoeck.

In de nacht van zaterdag op zondag was er veel regen gevallen op het Eurocircuit, maar door de goede weersomstandigheden op de zondag droogde de baan snel op. Tijdens de vrije training had iedere rijder die niet voorop reed veel last van stof op de baan wat tevens de situatie voor de kwalificatiemanches aangaf.

In de eerste kwalificatiemanche wist Ron een mooie tweede tijd te rijden ondanks dat bleek dat de turbo niet geheel naar wens zijn werk deed onder de motorkap van de SEAT. In de tijd tussen de eerste en tweede kwalificatiemanche is er door de monteurs en sponsor Frank van Sweedspeed hard gewerkt om een andere turbo te monteren.

De start van de tweede kwalificatiemanche ging heel goed en zag er veel belovend uit. “De start verliep heel goed, ik kwam zelfs even met de neus voor die van Jos Kuijpers” vertelde Ron na terugkomst in de paddock. Echter hoorde Ron tijdens zijn run dat er iets brak in de aandrijving, “Ik heb toen direct besloten om het rustiger aan te doen en zodoende een tijd neer te zetten zodat een finaleplaats verzekerd was.” Ondanks dat Ron dus niet voluit ging wist hij toch een goede derde tijd op de klokken te zetten.

Door het vele stof op de baan heeft Ron in zijn tweede kwalificatiemanche ook de muur geraakt waardoor de tandbeugel in het stuurhuis verbogen was. Terwijl Henk en Swen het stuurhuis enigszins weer rechtbogen werd er ook een euvel in de aandrijving ontdekt. Bij nader onderzoek bleek de bevestiging van het achterdiff afgebroken. Frank en Marko gingen direct aan de slag om met sjorbanden het achterdiff vast te maken. Nooit opgeven was het motto, we staan in de finale!

Terwijl het team met grote inspanningen bezig waren om de SEAT weer rijklaar te maken ging het bij Jos Jansen helemaal fout in het Blomviststraatje. “Ik zag helemaal niets door het stof, dacht dat ik goed zat en gaf vol gas maar kwam tegen de berm en ging over de kop” was het verhaal van Jos Jansen. In de derde kwalificatiemanche moest Ron rustig van start gaan en voelen hoe de SEAT zicht hield. Alles bleek behoorlijk goed op zijn plek te blijven zitten en Ron wist opnieuw een derde tijd te rijden.

Ron mocht de A-finale van de Supercars vanaf de derde startpositie aanvangen maar moest wel voorzichtig van start gaan om het achterdiff te ontzien. De race verliep voorspoedig en Ron wist zich naar een derde positie te rijden tot het moment dat het stuurhuis echt ging klemmen en Ron de auto niet meer tijdig uit een drift kon krijgen en spinde. Door de spin viel Ron terug naar een vijfde positie.

“Het was jammer van de spin omdat na een dag heel hard werken door het team en Frank van Sweedspeed een podiumplek absoluut een heel mooi geschenk had geweest” reageerde Ron na afloop.

Uitslag:
01. Jos Kuypers (NL)
02. Ronny Scheveneels (BEL)
03. Jan van Loon
04. Patrick Van Mechelen (BEL)
05. Ron Snoeck (NL)
06. Wil Teurlings (NL)
–. Jos Jansen (BEL)

Foto’s: Patrick Wenting | Race2Fast.com

Laat een reactie achter