Als er geen Rallycross is, gaat Marko Kruisselbrink naar Dakar!

In de winterperiode zijn er geen Rallycross wedstrijden. Teamlid Marko Kruisselbrink heeft een alternatieve bezigheid, hij gaat naar Dakar! In dit artikel verteld Marko zelf over zijn Dakar avontuur.

Sinds 2008 ben ik werkzaam bij Reiger Suspension in Hengelo en zoals de meeste autosportliefhebbers wel weten zijn we al jaren leverancier van schokdempers voor vele vrachtwagen- en auto team’s.  Nadat ik in 2010 naar de rustdag ben geweest om service te verlenen mocht ik in 2011 de gehele rally mee om voor Reiger diverse team’s van service te voorzien.  Dit jaar ben ik gevraagd om voor Reiger met het Eurol Veka Man rally team mee te gaan en de schokdempers van service te voorzien. Tevens heb ik op de rustdag voor het Belgische Overdrive (bekend van de Toyota Hilux pickup’s met rijders als Peter van Merksteijn, Giniel de Villiers en Adam Malysz) service verleend.

Ik ben op 1 januari met het Eurol Veka Man team naar Lima (Peru) gevlogen. Hier hebben we de laatste puntjes op de i gezet aan de vrachtwagens en op vrijdag 4 januari zijn de 3 vrachtwagens, bestuurt door Peter Versluis, Marcel van Vliet en Pascal de Baar, gekeurd en waren we klaar voor de start op 5 januari. Ik reed mee in de Touareg van het team en we reden iedere dag van bivak naar bivak om op tijd weer aanwezig te zijn als de vrachtwagens binnen kwamen van hun proeven. Zo hebben we in 2 weken tijd dik 5500 kilometer gereden om telkens weer op tijd aanwezig te zijn in het volgende bivak. Dit zijn over het algemeen saaie ritten over de harde weg. Een van de hoogtepunten was in de eerste week de rit over de Andes waarbij we op 4975 meter hoogte kwamen. Het is heel apart om te ervaren dat zowel de machine als de mens toch moeite hebben om op deze hoogte adem te halen. Een sanitaire stop kost hier een flinke inspanning en sommigen werden zelfs misselijk (hoogte ziekte).

Tijdens de rustdag, 13 januari, heb ik samen met mijn collega Lex Willemsen vol gas gewerkt om zowel bij Eurol Veka Man als bij Overdrive alle schokdempers van nieuwe olie te voorzien. Terwijl de andere teamleden genoten van een welverdiende barbecue waren wij in een drukkende 37 graden aan het werk. Dit weet je van tevoren en is ook geen enkel probleem, het is je werk en je bent niet voor niets mee. In de 2de week wist teamlid Peter Versluis diverse keren heel goede resultaten neer te zetten (3de, 2de en 4de ) en dit wist hij op de slotdag af te sluiten met een heel mooie etappe overwinning. Helaas had hij op 2 andere proeven te veel tijd verloren om op het podium te komen maar de 7de plaats in de einduitslag is erg netjes als je nagaat dat dit zijn 3de Dakar was.  De winst bij de vrachtwagens ging naar de Rus Nikolaev met Kamaz, ook hij rijdt trouwens met onze Reiger schokdempers.

Het was al met al een erg goede Dakar voor Reiger. De eerste 3 bij de vrachtwagens reden allemaal op Reiger en van de eerste 20 vrachtwagens stonden er 13 op Reiger schokdempers. Bij de auto’s reden de eerste 6 in de einduitslag op Reiger schokdempers  en van de eerste 20 auto’s stonden er 14 op Reiger schokdempers. Al met al een zeer goed resultaat.

We zijn zondagavond 20 januari, nadat we met de vrachtwagens “over het podium”zijn gegaan, vanaf Santiago weer terug gevlogen naar Nederland.

Nu gaan we weer verder om de auto van Ron Snoeck klaar te krijgen voor de start van het komende Rallycross seizoen.

Groeten, Marko Kruisselbrink.

Foto’s: PR

Laat een reactie achter