Snoeck, Ottink en Jansen sterk tijdens Italiaanse Rallycross wedstrijd

4e heat en finale Maggiora 10-05-15 160

Afgelopen weekend werd er op het Italiaanse Pista Autocross Maggiora de tweede ronde van de Trofeo Rallycross Maggiora verreden. De Nederlandse Rallycross coureurs Ron Snoeck en Marcel Ottink hadden besloten om met hun Supercars deel te nemen aan de wedstrijd. Toen de Belg Jos Jansen hoorde over de deelname van de Nederlanders besloot hij om na de problematisch verreden wedstrijd in Frankrijk ook te gaan rijden in het zonnige Italië.

Op de zaterdag werd er eerst getraind en aansluitend de eerste kwalificatiemanche verreden. “Bij de loting voor de eerste reeks kwamen we als eerste uit de pot. Was dit een voorteken …” vroeg Jos Jansen zich af. En het was een voorteken, “De eerste reeks, was een probleem, drie maal valse start, en toch werd er niemand bestraft. Eenmaal gestart, ging het goed en we waren vier seconden sneller als de tweede in de stand” aldus Jansen die tevens de snelste tijd algemeen op zijn naam schreef.

2e en 3e heat Maggiora 10-05-15 006

Bij de Nederlanders verliep de zaterdag minder goed van gehoopt. Voor Marcel Ottink verliep de vrije training zonder problemen, maar tijdens zijn kwalificatiemanche kampte hij met een technische probleem, “Tijdens de vrije training waren er geen problemen. In de eerste heat kreeg ik problemen met de turbo, te weinig druk. Gelukkig was dit in de paddock snel te verhelpen.”

Ron Snoeck moest even wennen aan het nieuwe Rallycross circuit waarin twee jumps verwerkt zijn, “Twee jumps en plenty mogelijkheden om je auto af te schrijven. Waar we uitloopzones en zandbakken gewend zijn wordt dit circuit omzoomd door vangrails en zandwallen direct langs de baan.” Spijtig maakte Snoeck direct in zijn eerste ronde op het circuit na een jump al hard kennis met een zandwal, “Bij terugkomst in de paddock bleek dat de voorwielophanging lelijk verbogen en uitgescheurd te was, onder anderen de zuigerstang van de schokdemper. Daar hebben we geen reserve van dus we besloten die te gaan richten. Tegen de tijd dat het team met behulp van de mannen van Jos Jansen Racing de klus geklaard hadden was de training al weer voorbij en moest ik mij gaan opmaken voor de eerste heat zonder circuit ervaring!” Desondanks wist Snoeck toch nog een goede zesde tijd te noteren.

IMG_0291

“Het parcours is mooi, maar soms verraderlijk, de vangrails staan redelijk kort op de baan, de bochten zijn meestal in tarmac en van goede kwaliteit. Er is ook een Super lange bocht waar je mooi kunt door glijden” vertelde Jos Jansen nadat hij in zowel de tweede, derde en vierde kwalificatiemanche op de zondag opnieuw de snelste tijd wist te rijden met zijn Ford Focus!

De kwalificatiemanches op de zondag verliepen voor Marcel Ottink ook niet helemaal naar wens, “In de tweede heat begonnen er problemen met de Tibuc te ontstaan, deze hebben we daarom wat aangepast. Desondanks bleef dit tijdens alle heats en de finale een probleem. In de derde heat kreeg ik een lekke band doordat Holler tegen de stenen muur in de eerste bocht kwam en er daardoor veel rotzooi op de baan lag. In de vierde heat lag ik in leidende positie maar werd ik van de baan gedrukt (geramd) door Casalboni. Deze heeft voor deze actie zwart gekregen. Veel schade, maar toch uitgereden.”

2e en 3e heat Maggiora 10-05-15 061

Voor Ron Snoeck verliepen de resterende kwalificatiemanches wel met succes. Tijdens de Eerste kwalificatiemanche wist Snoeck de start te winnen van de Oostenrijker Holler, echter moest Snoeck na de jokerronde weer aansluiten achter hem, “Ik besluit Holler niet onder druk te zetten en de ervaren coureur te volgen om wat circuitkennis op te doen. Dit resulteert in een derde tijd.” In de derde manche klokte Ron Snoeck een vierde tijd en tijdens de laatste manche blijft Snoeck achter Jos Jansen rijden en zet daarmee een tweede tijd op de tabellen.

Bij de start van de Finale was er een valse start, maar deze werd wederom niet bestraft door de wedstrijdleiding. Bij de herstart was het Jos Jansen die het beste oplette, “Toen het licht zeer snel op groen sprong, was blijkbaar de meerderheid niet klaar om te starten. Ik was super weg en heb dan ook rustig mijn zeven ronden gereden. De overwinning was binnen met tien seconden voorsprong. Het was een mooi weekend, enthousiaste mensen, een gemoedelijke paddock. We zijn als team blij met de eerste wedstrijden van het jaar. Het loopt heel goed, de uitslagen laten het beste verhopen voor de rest van het jaar.”

IMG_0397

Ron Snoeck mocht vanaf de tweede startpositie de Finale aanvangen en wist zijn positie na de start ondanks veel duwwerk te behouden. Één ronde lijkt er, op wat onbalans in de wielen na, niks aan de hand. Echter als Snoeck dan weer diezelfde bocht wil indraaien is er opeens minder aandrijving en hij weet meteen wat er mis is, “Een homokineet van een aandrijfas is door het contact met een Hongaar gebroken…”Ron Snoeck besluit om er het beste van te maken en vervolgd zijn race op 3/4 van zijn aandrijving, “Ik kon niet te veel gas geven anders hebben de differentiëlen het te zwaar. Het resulteert in de vijfde plaats voor het Centraal Europees Kampioenschap en de derde plaats voor de Maggiora Cup, toch nog podium. Desondanks erg jammer, er had zoveel meer ingezeten, we blijven sporters hè…”

Door de minder goed verlopen kwalificatiemanches was het voor Marcel Ottink nog even spannend of hij wel mocht deelnemen aan de Finale race, dit was gelukkig wel het geval doordat hij toch een zevende plaats algemeen had bemachtigd. “In de finale goed van start gegaan en mede door het juiste moment van de jokerlap nemen als tweede kunnen finishen!” aldus Marcel Ottink.

IMG-20150513-WA0000

Het Nederlands- Belgische trio kan terugkijken op een geslaagd Italiaans avontuur waar zij hebben laten zien wat hun krachten zijn! “Met dank aan al onze sponsors die het voor ons mogelijk maken om deze geweldige sport te mogen beoefenen, en in het bijzonder dit weekend Willie Ebbers van Elan dak & wand en Martijn Wiggers van bouwbedrijf Wiggers die speciaal voor ons naar Italië afgereisd zijn om ons te ondersteunen!” aldus Ron Snoeck tot slot.

Foto’s: PR