Ron Snoeck Racing sluit seizoen af met een 2e plaats

Afgelopen weekend stond op zondag 6 oktober alweer de laatste wedstrijd van dit seizoen op de agenda voor het Ron Snoeck Racing Team. Na een mooie 2de plek bij de vorige wedstrijd reisde het team om zaterdag morgen, met het als doel wederom een podiumplek, af naar het Duivelsberg circuit in Maasmechelen. Waar op zondag onder kletsnatte omstandigheden, Ron op een knappe manier de Volvo vanaf een 6de startplek naar een het podium wist te sturen.

Op de zaterdag was het nog geheel droog, maar helaas gelde dit niet voor de zondag. Er werd maar liefst 25mm regen verwachten wat al gelijk aan het begin van de morgen begon, en niet zou ophouden gedurende de dag. In de eerste manche mocht Ron vertrekken vanaf de pole positie, met naast hem Filip Wojtowicz en Glenn Cools. Het was Glenn die op de eerste meters het snelste weg was, maar op het moment dat de Volvo zijn grip kreeg kon alsnog al eerste de bocht ingaan. Wojtowicz liggend op plek drie besloot gelijk te gaan jokeren. Ron hield de leiding totdat die in de derde ronde ging jokeren. Hierdoor kwamen zowel Glenn als Filip eraan voorbij. In de laatste ronde was het Glenn die ging jokeren, waardoor Ron weer een plaatsje op kon schuiven en zoals tweede over de finish te komen. Wat een P5 betekende voor de eerste manche.

Voor de tweede manche mocht Ron vertrekken op een derde plek. Met naast hem vanaf de pole Nick Neyens en Bart Coninx en links naast hem wederom Glenn Cools. De start was niet goed waardoor Ron als laatste moest aansluiten in de eerste bocht. Gelijk werd ervoor gekozen om te gaan jokeren. De ronde erna was het Coninx die ging jokeren en achter Ron moest aansluiten. Glenn en Nick konden naar het nemen van de jokerlap wel voor Ron blijven. Hierdoor kwam Ron als derde over de finish en pakte een P6 algemeen.

In de derde manche was de start van Ron een stuk beter. Zij aan zij ging die samen met Wojtowicz richting de eerste bocht. Uiteindelijk kon Ron via de buitenkant in de eerste bocht de leiding pakken. Met een goede jokerlap in de laatste ronde wist Ron de heat overwinning binnen te halen, en daarmee een 3de positie algemeen te behalen. Met deze resultaten er gestart worden vanaf een 3de plek in de tweede halve finale.

Met veel wielspin vertrok Ron in deze tweede halve finale. Nick Neyens en Glenn Cools die vanaf de eerste rij mochten starten hadden een veel betere start en konden gelijk een klein gat trekken. Ron kon nog net de Volvo voor de Ford van Mandy Kasse houden en als derde de eerste bocht ingaan. Ron kon al snel het gat dat er naar Glenn was dicht rijden en zo werd er besloten een aanval te doen en vroeg te gaan jokeren. Helaas kwam die hierdoor achter Mandy terug de baan op. Helaas kon zij net niet het tempo rijden zoals ze dat vooraan deden, hierdoor verloor Ron wat tijd op het voorste tweetal. Nadat Glenn en Nick waren gaan jokeren moest Ron genoegen nemen met een derde plek. Deze plek was uiteindelijk goed voor een zesde startplek in de finale.

Net voor de start van de finale kwam het met bakken uit de lucht, waardoor er grote plassen stilstaand water op de baan stonden. Dit keer kwam de Volvo wel goed uit de startblokken. Ron kon Coninx en Wojtowicz via de buitenkant in de eerste bocht inhalen, en hierdoor aansluiten achter Cools, Neyens en Lambers. Lambers dook gelijk de jokerlap. Bij het opgaan van de duivelsberg was het Cools die een klein foutje maakte en hierdoor breed ging. Nick en Ron doken er allebei aan de binnenkant eraan voorbij. Bij het ingaan van de eerste bocht in de tweede ronde was de aquaplaning geblazen voor Neyens, hij schoof zo van de ideale lijn af, Ron kon hiervan profiteren en doorschuiven naar de eerste plek. Neyens besloot gelijk te jokeren en zo achter Ron en Cools terug te komen op plek drie. In de daaropvolgende drie rondes haalde Ron alles uit de Volvo om zo naar zijn jokerlap voor Neyens terug te komen op de baan. Helaas was dit niet het geval en moest die Neyens voorlaten gaan. In de laatste ronde was het Cools die vanaf een leidende de joker indook. Bij het uitkomen van zijn jokerlap kon Ron de Volvo er net voorzetten. En zoals tweede over de finish te komen.

Een mooie afsluiting van het seizoen voor het team. Naar het lastige jaar met veel pech zijn er in de laatste twee wedstrijden nog twee mooie podium plaatsten behaald. Samen met de overwinning van afgelopen april op het Eurocircuit waren dit de drie enigste wedstrijden waarin de mechanische pech ontlopen werd. Via deze weg willen wij graag onze sponsoren heel erg bedanken voor het weer mogelijk maken van een jaar Rallycross. Deze winter gaan we hard aan het werk om ook volgend jaar weer aan de start te verschijnen. Voor nu wensen wij iedereen een fijne winterstop en tot in Maart!

Foto’s // Johan Dingenen // Johan Hendrickx – Rallysportpictures.be // RM Magazine // Franky Vanderhoven