Ron Snoeck Racing haalt belangrijke punten voor het kampioenschap

Afgelopen weekend stond alweer de laatste Rallycross wedstrijd op het Eurocircuit in Valkenswaard voor dit seizoen op de agenda.  Een weekend dat op voorhand gepland stond als een Europees weekend, maar aangezien dit jaar dat kampioenschap niet door gaat werd de wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Rallycross over twee dagen verdeeld. Op de zaterdag stonden de trainingen en de eerste manche op het programma en op de zondag de twee overige manches, halve finale en finale.

Aan het begin van de zaterdag middag stond een twee uur durende training op het programma, een mooie kans voor Ron om weer flink meters te maken met de Volvo C30. “Ik ben een stuk of vier keer de baan op geweest en met de keer dat ik de baan op ging werd het gevoel met de Volvo beter” vertelde Ron Snoeck na afloop in het paddock. Dit bleek ook wel uit de tijden, Ron wist een tweede tijd neer te zetten. Later op de middag stond de eerste manche op het programma. Ron stond samen met onder andere Glenn Cools en Mandy Kasse op startgrid van de tweede startgroep. Ron wist als eerste uit de startblokken te komen en zo als leider de eerste bocht in te gaan. Met Glenn Cools de hele tijd op de achterbumper werd het weer een mooie strijd. Waar Glenn in ronde twee de jokerlap pakte deed Ron dat gelijk een ronde later. Nadat Ron vaak Cools voor moest laten gaat na de joker, wist hij de Volvo C30 er nu voor te houden. Zo wist Ron na vier rondes als eerste over de finish te komen en een derde tijd algemeen neer te zetten.

Op zondag morgen werd er na een warm up gestart met de tweede manche. Wederom stond Ron op de startgrid met Glenn Cools, en ook stond Steve Volders erbij. Volders wist dit keer de beste start te maken, Ron kon achter hem aansluiten gevolgd door Cools. Helaas is nog steeds het tempo van Steve Volders niet bij te houden. Wederom werd het weer een strijd samen met Cools. Alleen dit keer in het voordeel van Cools, die Ron pakte toen hij de joker uitkwam. Zo wist Ron als derde over de finish te komen en met een vierde tijd algemeen was dit zeker geen slechte tijd.

Alweer was het Glenn Cools die bij Ron op de startgrid stond voor de derde en laatste manche. Ron wist goed uit de startblokken te komen en voor Cools de eerste bocht in te gaan. “Nog voor het eerste rondje over was merkte ik al dat het gas op zo’n 75% bleef hangen, ik moest alle zeilen bij zetten om de Volvo uit de muur te houden. Met veel moeite kon ik de race wel uit rijden maar een goede tijd zat er helaas niet in” vertelde Ron Snoeck op het moment dat de monteurs het probleem al hadden gevonden. Er was een defect aan de gaskabel waardoor het gaspedaal niet geheel terug kon. Binnen een mum van tijd was het alweer opgelost. En kon Ron zich klaar maken voor de halve finale.

Ron mocht starten op de eerste startrij, samen met Steve Volders en Bart Coninx. Op de tweede startrij stonden Peter van de Wege en Thibo Byloos. Alex Vanhengel maakte de startgrid compleet vanaf de laatste rij. Steve Volders was het die als koploper in de eerste bocht was. Ron kon achter hem aansluiten, gevolgd door Van de Wege en Coninx. Ron pakte in de twee ronde de joker en kon zo voor Coninx blijven. Helaas wist Peter van de Wege snellere ronde tijden neer te zetten en zo Ron voor te blijven na het nemen van de jokerlap. Ron kwam als derde over de finish en kon zich zo kwalificeren voor de finale vanaf de tweede startrij.

Bij de start van de finale was het wederom Volders die de kopstart nam, Van de Wege kon Mandy Kasse via de buitenkant passeren en zo naar plek twee doorschuiven. Ron kon helaas geen kant op met de start met moest zo genoegen nemen met plek vier. Ron besloot gelijk de eerste ronde zijn joker lap te nemen en kwam als zesde weer terug de baan op. Helaas pakte de vroege joker niet al te best uit en zat Ron vast achter Jo van de Ven. Doordat Van de Ven in tweede ronde zijn joker nam kon Ron doorschuiven naar plek vijf. Bij het ingaan van de chicane in de derde ronde ging het voor Bart Coninx fout, hij schoot recht door de zandbak in. Ron kon wederom een plaats goed maken, maar daar bleef het ook bij. Ron wist als vierde over de finish te komen en zo hele belangrijke punten te scoren voor het Nederlands Kampioenschap en de BELNED Cup. Met een voorlopige tweede plek in het Nederlands Kampioenschap en een tweede plek de BELNED Cup, kan het team zich op maken voor de volgende wedstrijd die gereden word op 10 september op het Duivelsberg circuit in Maasmechelen.

Foto’s: Patrick van Berkum