Ron Snoeck derde bij zijn eerste Rallycross Challenge Europe wedstrijd

Het debuut van het Ron Snoeck Racing Team bij het Rallycross Challenge Europe kampioenschap kon niet mooier zijn dan zoals Ron Snoeck dat heeft gemaakt. Afgelopen weekend op zaterdag 10 en zondag 11 augustus stond de eerste Belgische wedstrijd van het nieuwe Rallycross Challenge Europe kampioenschap op de agenda.

Op vrijdag 9 augustus reisde het Ron Snoeck Racing Team al af naar het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen. Het vertrek leverde nog wel enige vertraging op omdat op het laatste moment nog de bestelde dropgear, oftewel de eindoverbrenging van de versnellingsbak binnen kwam. Het team besloot om nog voor vertrek het onderdeel thuis op de brug in te bouwen.

Op de zaterdag werden er twee vrije trainingen en de tijdtraining verreden waarbij de startpositie wordt bepaald voor de kwalificatiemanches die voor de zondag op het programma stonden. In de eerste vrije training liep de SEAT Leon als een speer. De nieuwe eindoverbrenging heeft zijn vruchten af geworpen. “De auto pakt goed op bocht uit, en hoeft ook niet meer terug naar de eerste versnelling. De auto ging als een speer de baan over” vertelde een zeer tevreden Ron Snoeck.

De tweede vrije training ging ook goed. De ronde tijden werden steeds sneller. Het enigste wat Ron Snoeck opmerkte was dat de SEAT nu toch niet helemaal super oppakte bij bocht uit, “De turbodruk zakte te ver weg op het moment dat ik het gas losliet. Daardoor was er bocht uit niet direct genoeg turbodruk om als een speer de bocht uit te komen.” De auto was ondanks dit kleine probleempje nog super snel, dit werd bevestigd bij de tijdtraining. Een hele nette tweede tijd, achter Zuiderbuur Patrick Van Mechelen, wist Ron Snoeck op de klokken te zetten. Met een zeer goed gevoel kon het team die avond de SEAT klaar maken voor de zondag waarop alle kwalificatiemanches en de finale werd gereden.

Op zondagochtend werd om half tien het startsein gegeven voor de eerste kwalificatiemanches. Ron Snoeck stond in zijn eerste manche aan de start met de Belg Jos Jansen en de Duitser Bernd Schomacher. Snoeck vertrok van pole maar kon de eerst plaats bij de start niet behouden en moest Jansen voor laten gaan in de eerste bocht. Ron Snoeck besloot daarop gelijk in de eerst ronde te jokeren en moest daardoor achter Schomacher aansluiten. Snoeck was een stuk sneller en kon hem snel passeren en zo de jacht inzetten op Jos Jansen. Toen Jansen had gejokerd zat Snoeck op zijn bumper. Doordat Jos Jansen daarna een fout maakte en spinde kon Snoeck erlangs en zo naar de heat overwinning rijden wat tevens resulteerde in een goede tweede tijd algemeen.

De tweede kwalificatiemanche ging een stuk minder goed, de start was slecht en daarom moest Snoeck achteraan aansluiten. Jos Jansen pakte de kopstart gevolgd door Schomacher en Ron Snoeck. Ook deze keer besloot Snoeck om in de eerste ronde te jokeren. Al heel snel wist Snoeck de aansluiting te vinden met Schomacher. Bovenop de Duivelsberg viel Schomacher stil en kon Snoeck hem via de buiten kant waar een wal grind ligt van ongeveer 40cm passeren. Duivelsberg af bleef de tibuc aan de SEAT hangen waardoor de auto met volle turbodruk bij het aan remmen van de bocht  overdwars de zandbak in gleed. Ternauwernood kon Ron Snoeck nog uit de zandbak komen, maar een goede tijd zat er natuurlijk niet meer in. Een vijfde tijd was het resultaat voor deze tweede kwalificatiemanche.

Op de startgrid voor de derde manche stond, op pole Marcel Ottink daar naast Ron Snoeck gevolgd door Jansen en Van Mechelen. Van Mechelen was goed weg en kon als eerste de eerste bocht in duiken gevold door Jansen, ottink en Ron Snoeck. Ottink viel stil op het moment dat hij de joker uit kwam. Ron Snoeck jokerde in zijn tweede ronde en kon daarna het gat dicht proberen te rijden met Jansen en Van Mechelen. Op het moment dat Jansen ging jokeren kon Snoeck net voorbij steken bij Jansen. Op bij het aan remmen drukt Jansen zijn Ford binnendoor bij Snoeck maar schoot te ver door. Hierdoor kon Snoeck achterlangs steken en zo zijn tweede positie behouden.

Bij de A-Finale mocht Snoeck plaats nemen op de derde positie van de eerste startrij, wat op het Duivelsbergcircuit geen ideale startpositie is. Op de pole positie stond de Tsjech Koutny met naast hem Patrick Van Mechelen. Marcel Ottink, Jos Jansen en Jan van Loon bezette de tweede startrij. Ron Snoeck was deze keer goed weg met de start, veel beter als de starts eerder op de dag. Snoeck kon als derde aansluiten in de eerste bocht.

Snoeck kon Koutny en Van Mechelen goed bijhouden gedurende de race. In de derde ronde besloot Snoeck te jokeren en moest achter Jansen aansluiten welke reeds al gejokerd had. De ronde erop ging Van Mechelen jokeren en kwam tussen Jansen en Snoeck de baan weer op. De eerst volgende bocht bij het opgaan van de Duivelsberg Patrick Van Mechelen weer zijn leidende positie te veroveren van Jansen. Beide wagens kwamen in aanraking met elkaar en Van Mechelen schoot iets recht door waardoor Ron Snoeck achter Jansen aan de SEAT ook voorbij Van Mechelen kon sturen.

Rijdend op een derde positie achter Jansen kon de jacht worden geopend op de leider in de race Pavel Koutny. In de laatste ronde moest Koutny nog jokeren maar zijn voorsprong was voor Snoeck iets te groot om ook nog te kunnen passeren. Jansen wist wel voorbij te gaan een de Tsjech en kon zo naar de overwinning rijden voor Koutny en Snoeck.

Het hele team is door het dolle heen en is zeer blij met het behaalde podium. Een welverdiend resultaat voor het Ron Snoeck Racing Team. “Het harde werk van het hele team begint eindelijk zijn vruchten af te werpen, ik wil het team via deze weg heel erg bedanken!” aldus een super blije Ron Snoeck na zijn huldiging.

De auto wordt steeds sneller en ligt steeds beter op de baan, deze ontwikkelingen beloven veel voor de komende BK wedstrijden in september en oktober!

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com

Laat een reactie achter