Podium plek valt in duigen voor het Ron Snoeck Racing Team

Afgelopen week stond in het teken voor het repareren van de schade die de Volvo C30 het weekend ervoor had opgelopen in het Belgische Maasmechelen. Op de terug weg van de wedstrijd werd al gelijk contact opgenomen met Reiger over wat er mogelijk was om de demper te repareer. Deze is gelijk maandag morgen mee genomen naar Hengelo, en was mede door Wouter Dreijers op maandag avond alweer compleet gerepareerd terug. De rest van de week werd er door het team veel tijd in de Volvo gestoken om hem weer terug klaar te krijgen. Op donderdag avond konden de laatste afstellingen ingesteld worden en daarna opgeladen worden voor alweer de 7de wedstrijd voor het BELNED Kampioenschap ditmaal verreden op het Eurocircuit in Valkenswaard. Ditmaal werd de wedstrijd verreden over twee dagen met op zaterdag de technische keuring, trainingen en eerste manche. En op zondag afgesloten met de tweede en derde manche, halve finale en finale.

Nadat er weer een hoop is veranderd aan de Volvo er niet meer is gereden op het Eurocircuit, en zo kon Ron op de zaterdag middag flink wat rondes maken om de Volvo aan zijn tand te voelen. Hier en daar werden er een kleine aanpassingen gedaan om de wegligging te verbeteren. En zo kon er met een goed gevoel toegewerkt gaan worden naar de eerste manche.

Op de startgrid voor de eerste manche stond Ron met onder andere Bart Coninx. Ron was het die de kopstart nam tussen alle voorwielaandrijvers en wist deze positie geen enkel moment meer in gevaar te brengen. Zeker niet toen Coninx al in de eerste ronde uitviel met een gebroken aandrijfas. Achteraf wist Ron te vertellen dat die nog niet overal op de baan het beste ritme kon vinden. Dit was uiteindelijk ook terug te zien in de totaal tijd. De eerste manche werd afgesloten met een 4de tijd algemeen.

Op de zondag morgen stond de tweede manche op het programma. Samen met Martijn Vanhove ging Ron van start. Lang ging de start van Ron en Vanhove gelijk op. Maar toch was het Vanhove die als eerste de eerste bocht indook, en gelijk in de eerste ronde een klein gat met Ron wist te slaan. In de tweede ronde wist Ron het goede ritme te vinden en wist zo het gat dicht te rijden. In de derde ronde was het Ron die door de spotter de jokerlap werd ingestuurd. De ronde erna was het alleen Vanhove die zijn verplichte ommetje moest nemen en kwam daarmee achter Ron terecht. Twee bochten kwam Ron als winnaar over de finish en wist hiermee ook de 1ste tijd algemeen neer te zetten.

In de derde manche was het Ron die vanaf de pole mocht vertrekken met naast hem Martijn Vanhove, Mandy Kasse, Tessa Mentens en Filip Wojtowicz. Ditmaal was de start van Vanhove een stuk beter dan die van Ron en wist hij alweer de kopstart te nemen. Ron kon wel als tweede aansluiten. Ron kon het tempo goed volgen van Vanhove maar in de derde ronde ging het mis voor Ron. Met iets te veel snelheid ging hij de eerste bocht in en kwam de achterkant van de Volvo om. Hierdoor was een goede tijd verkeken en moest er genoeg genomen worden met een 5de plek in de heat en een 10de tijd algemeen.

Met een 4de, 1ste en een 10de plek wist Ron zich als 3de te kwalificeren voor de halve finales wat hem een tweede startplek opgeleverde in de tweede halve finale. Met Martijn Vanhove, Snoeck en Glenn Cools op de eerste start rij van deze halve finale werd er gestart. Wederom was het Vanhove met de beste start, gevolgd door Ron en Cools. Veel werd er voor elkaar niet onder gedaan en zo kwamen ze in de zelfde volgorde steeds weer terug de baan op naar de verplichte jokerlap. Cools die de druk er goed op had staan bij Ron probeerde nog wel een keer inhaalactie maar te vergeefs. En zo kwamen ze in deze zelfde volgorde over de finish.

De startgrid voor de finale zag er als volgt uit. Op de eerste rij waren het Martijn Vanhove, Peter van de Wege en Snoeck. Op de tweede startrij stonden Coninx en Cools. Op de derde start rij waren het Theunisse, Valgaeren en Kroon. Vanhove wist de kopstart te pakken en Ron wist gelijk een plekje op te schuiven naar twee, gevolgd door van de Wege, Cools en Coninx. Van dit vijf tal was het van de Wege die gelijk in de eerste ronde ging jokeren en kwam hierdoor achter Valgaeren te zitten. Ook werd er door het team snel gekozen om te gaan jokeren en zo werd er in de tweede ronde gelijk gejokerd, ook Cools schoot achter Ron de joker in. Daarmee kwamen Ron en Cools op plek drie en vier weer terug de baan op. Peter van de Wege had te veel tijd verloren en moest achter Ron en Cools aansluiten. In de voorlaatste ronde waren het Coninx en Vanhove die hun verplichte joker namen. Ron wist precies tussen deze twee te komen en zo de tweede plek te pakken. En zo wist Vanhove wederom een overwinning bij te schijven. En wist Ron als tweede over de finish te komen, gevolgd door Coninx, Cools en van de Wege.

Helaas werd na afloop van de finale ingegrepen door de wedstrijdleiding. Ron had een penalty marker geraakt met het nemen van de chicane. Waardoor hij een tijdstraf kreeg van 5 sec. Hierdoor werd Ron terug gezet naar plek 4. Helaas werd dit ook niet te ontkennen door Ron want de rode verf van het paaltje zat op de voorbumper van de Volvo C30. Ook kreeg Cools dezelfde straf voor het raken van het paaltje. Een bittere pil voor het team na het harde werk van de afgelopen week was het team uitermate blij met de tweede plek. Achteraf kan er toch met een positief gevoel terug gekeken worden, nog steeds komt er veel verbetering in de wegligging van de Volvo, en zo word er steeds meer snelheid op de baan worden gevonden. De volgende wedstrijd word verreden op het Duivelsberg circuit in Maasmechelen op zondag 9 september.

Foto’s – Remond Verloop // RX-Inside – Dave Smeets