Na een moeizame dag toch weer een podium voor Ron Snoeck

DSC_1110_M1-002

Afgelopen weekend was de openingswedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rallycross op het Eurocircuit in Valkenswaard. Na ongeveer drie jaar afwezigheid op het Eurocircuit, was dit de eerste keer dat er met de Volvo C30 door Ron Snoeck werd gereden op het Eurocircuit. In de tijd tussen de wedstrijd in het Belgische Mettet en deze zijn er weer een aantal aanpassingen gedaan door het team, onder anderen aan de wielophanging om de Volvo stabieler te maken bij het uitkomen van de bochten.

DSC_1461_M2-008

Met de vrije training was het al snel duidelijk dat de aanpassingen zeker invloed hadden op het gedrag van de Volvo, maar toch merkte Ron Snoeck nog iets op wat niet fijn aanvoelde. Al snel werd door monteur Marko Kruisselbrink geconstateerd dat de linker achter schokdemper niet helemaal goed werkte. Deze schokdemper lekte olie, waardoor het olie niveau in de schokdemper onder pijl was gekomen en daardoor niet meer goed functioneerde. Door de dag heen werd de afstelling daar rondom heen zo gemaakt dat Ron er zo weinig mogelijk last van zou hebben. Helaas zou Ron hier op sommige stukken van de baan toch de hele dag nog last van houden.

DSC_1105_M1-001

In de eerste kwalificatie manche stond Ron Snoeck op de startgrid met onder andere Steve Volders en Glenn Cools. Met de start was Volders iedereen te snel af. Ron Snoeck kon als tweede aansluiten met Glenn Cools op de hielen. “Met het ingaan van het Blomqvist straatje zette Cools hem er aan de buitenkant naast en wist mij zo op een nette manier in te halen” vertelde Ron Snoeck. Na de verplichte jokerlap wist Ron op een derde plaats over de finishlijn te komen en met een vierde tijd algemeen was dit meer dat prima met deze omstandigheden.

DSC_1456_M2-007

De tweede kwalificatiemanche verliep een heel stuk slechter. De start was daarin tegen wel heel goed en Ron wist als eerste de eerste bocht in te gaan. Helaas kon hij deze plek niet lang vast houden. Door het slecht functioneren van de achter schokdempers brak de Volvo op het onverhard uit waardoor Ron alle zeilen bij moest zetten om niet in de muur te komen. Hierdoor kwam Ron Snoeck met de achterwielen half in de zandbak, waardoor deze helemaal vol kwamen met zand en er zoveel onbalans in de achterwielen ontstond en de snelheid eruit was. Ron Snoeck kon de manche wel uitrijden maar de tijd was niet geweldig, een twaalfde tijd algemeen.

DSC_1443-005

Door de slechte tijd in de tweede manche mocht Ron Snoeck starten in een van de eerste startgroepen van de derde kwalificatiemanche. Ron kon wederom een kopstart pakken. In de derde ronde pakte Ron op aanwijzing van Marko de joker waardoor hij op plek twee moest aansluiten. In de laatste ronden moest de auto die op dat moment op de eerste plek lag nog jokeren waardoor Ron de leiding kon overnemen en zijn heat wist te winnen wat resulteerde in een vijfde tijd algemeen.

DSC_1774_F-011

Na de drie kwalificatiemanches wist Ron Snoeck zich op een derde plaats in de tweede halve finale te hebben geplaatst. Wederom was de start goed, echter niet zo goed als die van Volders die vanaf de pole startte. Ron kon achter Volders aansluiten gevold door Mandy Kasse en Glenn Cools. In de derde ronde pakte Ron de joker waardoor hij achter Glenn Cools moest aansluiten die de ronde ervoor al gejokerd had. Ondertussen had Mandy Kasse die achter Ron lag de aansluiting gevonden. Wederom op het zelfde punt waar Ron de hele dag al problemen had, zakte de Volvo achter wederom door de schokdemper heen waardoor hij de kont naar buiten gooide en alweer moest Ron alle zeilen bij zetten om hem uit de muur te houden. Hierdoor kon Mandy Kasse hem wel passeren. Ron kwam na zes rondes als vierde over de lijn. Net genoeg voor een finale plaats. Aangezien er in Nederland word gestart met acht auto’s in de finale.

DSC_1792_F-012

Met een kanonnenstart in de finale kon Ron Snoeck vanaf de achterste rij op een achtste startpositie naar een derde positie in de eerste bocht gaan! Wederom door goed jokeren van Glenn Cools moest Ron de derde positie afstaan aan hem. Helaas voor Peter van de Wege, liggend op positie twee, moest hij de strijd staken met een kapotte wielophanging. Hierdoor kon Ron Snoeck doorschuiven naar positie drie. Het werden nog drie spannende ronden voor Ron, met Mandy Kasse dicht op de achter bumper. Gelukkig kon Ron het hoofd koel houden, en deed de auto geen rare dingen. Hierdoor kwam Ron Snoeck, net als de vorige wedstrijd in Mettet, als derde over de finish.

DSC_1473_M2-009

Een meer dan prima resultaat voor het team, zeker na de problemen die al snel op de dag werden geconstateerd. “Ondertussen zijn we met bedrijf Reiger Racing Suspension bezig om een oplossing te vinden om de huidige schokdempers te vervangen voor een setje van hun. Aangezien we al heel wat jaren goeie ervaringen hebben met hun schokdempers hopen we de volgende wedstrijd op een setje schokdempers te staan van Reiger” aldus Ron Snoeck.

Foto’s: Patrick Wenting | Race2Fast.com