Een weekend met Ups & Downs voor Ron Snoeck in Buxtehude

In het weekend van 17&18 juni stond voor het Ron Snoeck Racing Team de wedstrijd op de Estering in het Duitse Buxtehude op het programma, een wedstrijd meetellend voor het Belgische Kampioenschap Rallycross. Nadat er de afgelopen week weer de nodige uren in de Volvo C30 waren gestoken om de schade van het weekend er voor te repareren en wederom de afstelling te verbeteren, kon op vrijdagmiddag de reis worden ingezet naar Buxtehude.

Na de training van vier ronde, stond op zaterdag middag de officiële tijdtraining op het programma. Hierin wist Ron Snoeck de twaalfde tijd neer te zetten. “Ik heb nog een beetje moeite om het goeie ritme en de goeie lijnen op het circuit te vinden” vertelde Ron na afloop in het paddock.

Voor de eerste heat stond Ron Snoeck op de derde startpositie. Met de start moest Ron, Martijn Vanhove voor laten gaan. Ron kon als tweede aansluiten. Helaas ging het in de tweede ronde mis, bij het uitkomen van de eerste bocht gooide de Volvo de kont om en zo stond Ron met de neus in de bandenstapel. Ron kon zijn weg nog wel vervolgen maar een goeie tijd zat er zeker niet meer in. Met een uiteindelijke zeventiende tijd zat de zaterdag er op. Met een paar veranderingen aan de afstelling van de Volvo probeerde het team het probleem in de eerste bocht te kunnen tackelen.

Na de warm up op de zondag, kon Ron zich opmaken voor de tweede manche. Hierin stond hij in de tweede groep helemaal aan de buitenkant. Met een super start wist Ron als eerste de eerste bocht door te komen. Helaas ging het wederom in de tweede ronde fout. Wederom bij het uitkomen van de eerste bocht gooide de Volvo de kont om en stond Ron wederom in de bandenstapel met een achttiende tijd als resultaat. Mede door het analyseren van de onboard beelden, konden er wederom aanpassing worden gedaan aan de Volvo om zo het probleem definities uit de weg te helpen.

Wederom stond Ron helemaal aan de buitenkant op de startgrid voor de derde manche. Met een hele goeie start wist Ron de leiding te pakken en deze ook niet meer af te staan. Met een zesde tijd algemeen was dit net genoeg voor een halve finale plaats. Hierin zou Ron vanaf de zevende positie vertrekken.

Helaas zat Ron met de start van de halve finale helemaal opgesloten en kon hij geen kant op. Hierdoor moest hij als achtste de eerste bocht in. Met het opgaan van het rechte stuk na de eerste bocht wist Ron al meteen een plaats goed te maken, door Nick Snoeys in te halen. Boven op de berg was het dringen geblazen, helaas was Claudia Smits hier de dupe van en ging hierdoor rond. Ron kon er langs en schoot daarna gelijk de jokerlap in. Ron kwam als zevende weer de baan op, maar had hierdoor wel vrij baan. In de tweede ronde was het Snoeys die de jokerlap in ging. Hierdoor kon Ron doorschuiven naar de zesde plek. Ook was er helaas pech bij Mandy Kasse die de auto stil moest zetten met een motorprobleem. Ron kon hierdoor opschuiven naar een vijfde plek. Bij het uitgaan van de bocht na het lange rechte stuk in de derde ronde, hadden Martijn Vanhove en Kris Bammens het met elkaar aan de stok. Ron kon dit incident nog maar net ontwijken en plek vier pakken. In de vierde ronde kon Ron na een goeie exit uit de eerste bocht op snelheid voorbij bij Kris Bammens. Door al het geduw en getrek op de baan waren de eerste twee al mooi weg gelopen bij de rest. Ron wist na zes ronden als derde over de finish te komen.

Met acht auto’s op de startgrid voor de finale, zou het een mooie finale gaan worden. Op de eerste rij waren het Nick Neyens, Ole Bech en Steve Volders. Op de tweede rij waren het Dave van Beers en Kurt Lambers, en op rij drie waren het Ron Snoeck, Bart Conninx en Nick Snoeys. Ron zijn start kon niet beter en wist de eerste bocht als derde in te gaan. Dave van Beers wist de vierde positie te pakken en zo achter Ron aan te sluiten. In de eerste drie ronden was er een mooie strijd met Van Beers om de derde positie. Ron wist de deur dicht te houden en zo de derde plaats vast te houden. Aan het einde van de derde ronde was het Van Beers die de joker in ging. Een ronde later was het Ron die de jokerlap nam en wist voor Van Beers op een derde plek weer de baan op te komen. De strijd ging weer verder tussen Snoeck en Van Beers. Helaas sloeg bij het ingaan van de laatste ronde het noodlot toe voor Ron. De Volvo verloor vermogen en daardoor was de snelheid weg. Met een heel rustig tempo probeerde Ron de ronde nog wel af te maken, maar helaas twintig meter voor de finish stopte de Volvo er helemaal mee. Een brandstof lekkage had de das omgedaan.

Met alsnog negen punten opzak voor het Belgische Kampioenschap keerde het team weer huiswaarts. Een weekend met een moeilijk begin, maar waarin de snelheid goed werd gevonden in de derde heat, halve finale en finale, maar helaas eindige met een achtste plek in de finale. Over het geheel kan er positief worden terug gekeken op het weekend, waarin er weer een flinke stap in de goeie richting is gezet!

Foto’s: Ron Snoeck Racing Team