Belangrijke punten voor Ron Snoeck tijdens derde wedstrijd NK Rallycross

Na een heel goed begin in het eerste volledige jaar met de nieuwe Volvo C30, maakte Ron Snoeck afgelopen weekend zijn opwachting voor de derde wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rallycross, en tevens de vierde wedstrijd voor het BelNed kampioenschap. Nadat er in de afgelopen weken weer hard is gewerkt door het team om de wegligging van de Volvo te verbeteren, kon op zaterdagmiddag de reis in worden gezet richting het Eurocircuit in Valkenswaard.

Op zondag tijdens de vrije training waren wederom de aanpassing te merken. “Op het asfalt is de Volvo C30 een stuk stabieler geworden, met een paar kleine kleine aanpassingen kon ik nog twee keer de baan op om zo gevoel op te bouwen met de auto” melde Ron Snoeck na afloop van de training, waarna het team de auto kon klaar maken voor de eerste manche.

Met een kopstart wist Ron de eerste positie te pakken in de eerste bocht, met achter op de kont Glenn Cools. Helaas kon Ron deze positie niet vast houden na de verplichte jokerlap, waardoor Cools de leiding en zo ook de heat overwinning wist te pakken. In de andere heat wist Mandy Kasse een snellere tijd neer te zetten, waardoor Ron een derde tijd algemeen zou neer zetten.

In de tweede kwalificatiemanche van de Supernationals -2000cc klasse stond Ron Snoeck samen met onder andere Mandy Kasse en Nick Snoeys op de startgrid. Ron wist wederom de kopstart te nemen. Helaas voor Ron strandde zijn race al na de eerste ronde moest hij de auto aan de kant zetten. “Bij het opgaan van het rechte stuk rook ik een hele sterkte benzine geur. Het leek me niet verstandig om hier mee door te rijden” vertelde Ron bij terugkomst in het paddock. Al snel werd er door de monteurs vastgesteld dat de brandstofrail lek was. Gelukkig kon deze op tijd weer dicht gelast worden en zo kon Ron toch aan de start komen van de derde kwalificatiemanche.

Doordat er geen tijd was gezet in de tweede kwalificatiemanche, moest Ron startten met de minder snellere rijders uit de klasse. Dit resulteerde in een makkelijke race voor Ron. Wederom werd er een derde tijd algemeen neer gezet, wat uiteindelijke resulteerde in een derde startpositie in de tweede halve finale.

Met Mandy Kasse, Glenn Cools en Ron Snoeck op de eerste startrij zou dit een mooie halve finale gaan worden. Ron en Mandy gingen gelijk op naar de eerste bocht. Helaas voor Ron zat hij aan de buitenkant waardoor hij Mandy voor moest laten gaan. Cools die op de achterbumper van Mandy zat, kon achter Mandy aansluiten met Ron volgend op plek drie. Al snel was er bij Cools een probleem aan de aandrijving waardoor Ron hem zo in de korte knie kon passeren. Op deze tweede plek wist Ron ook over de finish te komen wat wederom een derde plek zou betekenen in de finale.

Dit keer was Ron Snoeck zijn start wel beter dan die van Mandy Kasse waardoor Ron de leiding kon pakken, gevolgd door Kasse, Coninx en Cools. Doordat de voorwielaandrijvers op de baan nog een stukje sneller waren en deze op Ron in liepen, werd er besloten om in de derde ronde te gaan jokeren waar Coninx en Cools het er een ronde ervoor hadden gedaan. Ron wist de twee voor te blijven. Met nog twee ronde te gaan was het Coninx die de aanval steeds opende op Ron, maar mislukte. In de laatste ronde bij het ingaan de korte knie kwam de ultieme poging. Coninx wilde er via de binnenkant langs wat resulteerde dat hij via het voorscherm van Ron met beide wielen boven de motorkap uit kwam van de Volvo C30. Ron kon de aanval afweren en daardoor op de twee plek blijven. Door dit tijd verlies kon Mandy Kasse in alle rust jokeren en zo de leidende positie behouden, en daarmee de overwinnen binnenhalen. Ron Snoeck kon zijn tweede plek vast houden zo belangrijke punten scoren voor het Nederlands- en BelNed kampioenschap.

Met flink van cosmetische schade, kan het team zich deze week klaar maken voor de volgende wedstrijd die aanstaand weekend gepland staat op de Estering in het Duitse Buxtehude, een wedstrijd die meetelt voor het Belgische Kampioenschap Rallycross.

Foto’s: Patrick Wenting | Race2Fast.com