Ron Snoeck wint BK Rallycross en verstevigd leidende positie

D3C_2784_F-001

Na het tumult rond het Belgisch Kampioenschap Rallycross werd afgelopen weekend voor het eerst dit jaar weer geracete op het Duivelsbergcircuit. Het Ron Snoeck Racing team was na de teleurstelling tijdens het EK Autocross debuut in Italië toch vol vertrouwen afgereisd naar het Belgische Maasmechelen voor de vierde wedstrijd van het Belgisch Kampioenschap Rallycross waarin Ron Snoeck als leider in de tussenstand de wedstrijd kon aanvangen.

D3C_2606

In de aanloop naar deze wedstrijd hebben de monteurs van het team veel werk moeten verzetten om de SEAT Leon weer raceklaar te maken. De auto moest weer terug gezet worden naar de Rallycross afstelling en er is een nieuwe motor geplaatst. “Het was krap aan, maar we hebben het gered, de SEAT was net op tijd klaar voor de wedstrijd” vertelde monteur Ivo van Wezel.

DSC_7248_M1-004

Op de zaterdag was er voor de deelnemers al de mogelijkheid om een aantal rondes te rijden op het circuit, uiteraard maakte het Ron Snoeck Racing team daar gebruik van. “Het was een mooie gelegenheid om de motor rustig in te laten lopen. Ik ben twee keer de baan op geweest en kwam met een goed gevoel terug in de paddock, de nieuwe motor doet het goed” aldus Ron Snoeck.

DSC_7599_M2-009

Zondag 10 augustus kon er dan weer echt geracet worden het op Duivelsbergcircuit, in de ochtend werden de verplichte vrije trainingen verreden waarna er kon worden gestart met de kwalificatiemanches. Ron Snoeck mocht de eerste kwalificatiemanche van de Supercars klasse aanvangen vanaf de pole positie. Na de start was het echter de Belg Jochen Coox die beter weg was, maar Ron Snoeck kon wel direct aansluiten met direct achter zich aan Koen Pauwels in de ex-Van Mechelen Fiësta. Coox wist deze manche op zijn naam te schrijven gevolgd door Snoeck, Pauwels, Teurlings en Ottink.

DSC_7274_M1-005

De start van de tweede kwalificatiemanche verliep voor Ron Snoeck niet naar wens en hij moest genoegen nemen met een derde racepositie achter Coox die de leiding wederom nam en Pauwels. Snoeck wist wel goed op de bumper van Pauwels te blijven maar kon geen positie verbeteren in de manche en moest genoegen nemen met een derde tijd. Coox schreef ook deze manche op zijn naam gevolgd door Pauwels, Marcel Ottink werd als vierde afgevlagd en Teurlings kwam als vijfde over de eindstreep.

DSC_7587_M2-008

Voor de start van de derde kwalificatiemanche trok er een flinke regenbui over het Duivelsbergcircuit en moesten de regenbanden onder de SEAT gemonteerd worden. Bij de deze manche had Ron Snoeck wel een goede start en ging met een neuslengte voorsprong richting de eerste bocht. Echter bij het insturen van deze bocht kwamen Snoeck en Pauwels met elkaar in contact waardoor Snoeck via de zandbak de race moest hervatten en alleen maar op de laatste positie zijn rondes kon uitrijden. Marcel Ottink wist na een paar mooie gevechten op de baan deze manche op zijn naam te schrijven gevolgd door Pauwels, Coox en Teurlings.

DSC_8120_M3-011

De behaalde tijden in de kwalificatiemanches resulteerde voor Ron Snoeck in een derde startpositie op de eerste rij voor de beslissende finale race. Voor aanvang van de finale werd de SEAT goed geprepareerd en werden, omdat de baan weer opgedroogd was, de slicks weer gemonteerd. Ondanks een goede start moest Snoeck toch aansluiten achter Coox die zijn pole positie wist te verzilveren en op de tweede positie Pauwels.

DSC_8671_F-007

Ron Snoeck besloot om in de derde ronde zijn verplichte jokerlap te nemen. In de vierde ronde nam ook Pauwels de jokerlap, waarna in de laatste ronde Coox ging jokeren. Bij het uitkomen van de jokerlap kwam Coox deur aan deur te rijden met Pauwels. Beide landgenoten gingen richting de bocht voor het opgaan van de Duivelsberg, echter door deze strijd gingen beide rijders niet de bocht in maar schoten rechtdoor en kon Ron Snoeck binnendoor de leiding overnemen. Na het nemen van de laatste bochten voor de finish reed Ron Snoeck als winnaar over de eindstreep. Jochen Coox wist nog als tweede te finishen met achter zich Wil Teurlings, Koen Pauwels kon zijn race niet afmaken en werd als vierde in de einduitslag opgenomen omdat Marcel Ottink al eerder de strijd had moeten staken en genoegen moest nemen met een vijfde eindklassering.

D3C_2812-003

“Het is een super overwinning” riep Ron Snoeck uit, “Na de pech in Italië hadden we dit nodig, ik ben heel blij met deze overwinning en wil monteurs Henk Elferdink, Marko Kruisselbrink, Swen ten Pas en Ivo van Wezel dan ook erg bedanken! Zij hebben afgelopen weken hard gewerkt en veel vrije tijd gegeven om mij naar deze overwinning te kunnen laten rijden!”

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com