Ron Snoeck maakt nog kans op titel na tweede plaats tijdens BK Rallycross

DSC_0784_M1-003

De één na laatste wedstrijd voor het Belgische Kampioenschap Rallycross werd afgelopen weekend op 14 september verreden op het Duivelsberg Circuit in Maasmechelen. Het Ron Snoeck Racing Team was op zaterdag afgereisd naar België met als doel de leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap te behouden en als het mogelijk was te verstevigen.

DSC_1683_M3-011

In de eerste kwalificatiemanche startte Ron Snoeck vanaf de pole positie van de tweede heat. Omdat er acht deelnemers bij de Supercars waren dit weekend werd er gereden met twee startgroepen per manche. Ron Snoeck pakte de kopstart gevolgd door de Belg Ronny Scheveneels die deze wedstrijd de Skoda huurde van Marcel Ottink. Ron Snoeck wist een goede race te rijden en kwam als winnaar over de finish, maar aangezien de Belgen Koen Pauwels en Jochen Coox in de eerste heat van de kwalificatiemanche sneller waren werd er een derde overal tijd door Ron Snoeck op de klokken gezet. “Ik miste wat felheid in de auto. Gelukkig was Telly Fischer de motortuner aanwezig op het circuit en na wat kleine aanpassingen kon ik mij opmaken voor de start van de tweede kwalificatiemanche” vertelde Ron Snoeck in de paddock.

D3C_3560-001

Wederom startte Ron Snoeck in de tweede heat maar dit keer vanaf een tweede plek. Koen Pauwels, startend van de pole positie, pakte de kopstart en gaf deze ook niet meer af. Ron Snoeck kon aardig bij blijven maar moest toch genoegen nemen met een tweede plaats welke wel goed was voor een tweede overal tijd van deze tweede kwalificatiemanche.

DSC_1245_M2-006

De SEAT Leon werd door het team klaar gemaakt voor de derde kwalificatiemanche. Aangezien er van de acht deelnemers er nog maar vijf over waren, werd er maar één heat gereden in de derde kwalificatiemanche. Ron Snoeck startte vanaf een derde plaats met rechts naast zich Jochen Coox en op de pole positie Koen Pauwels. Bij de start moesten Pauwels en Ron Snoeck, Coox voor laten gaan die de beste start had. Jochen Coox was deze kwalificatiemanche het snelste en Ron Snoeck kon als tweede finishen aangezien Koen Pauwels na drie ronden de baan verliet. Met twee keer een tweede tijd en één keer een derde tijd mocht Ron Snoeck startten vanaf een derde plaats in de Finale.

DSC_1627_M3-008

Bij het vrij geven de start was het Ron Snoeck die een valse start maakte. Iedereen werd weer op de plaats gezet en er werd een bord voor Ron Snoeck omhoog gehouden met daarom de tekst: ‘Valse start, 2 keer jokerronde’. Dit betekende voor Ron Snoeck dat hij twee keer de verplichte Jokerlap moest nemen wat natuurlijk erg nadelig was. Bij de herstart wist Ron Snoeck goed weg te komen, maar hij zat echter aan de buitenzijde en moest achter Koen Pauwels en Jochen Coox aansluiten in de eerste bocht.

DSC_2099_F-012

Aan het einde van de eerste ronde bij het opgaan van het rechte stuk kwamen wederom net zoals de vorige wedstrijd Jochen Coox en Koen Pauwels met elkaar in aanraking. Met het afgaan van de Duivelsberg werd Koen Pauwels verrast door de slechte conditie van het circuit bovenaan de berg en Jochen Coox zag zijn kans schoon en bedacht zich geen moment en dook meteen het gat in. Zij aan zij gingen beide Belgen de bocht door. In de bocht kwamen ze met elkaar in aanraking waardoor Pauwels te breed ging en in de zandbak terecht kwam en hier niet meer uit kon komen, Coox kon zijn weg vervolgen.

DSC_1231_M2-005

Ron Snoeck jokerde de in de tweede ronde voor de eerste keer met op 10 meter achter zich aan Ronny Scheveneels. Snoeck reed op een tweede plaats maar wist dat hij nog een keer moest gaan jokeren vanwege zijn valse start. Toen Ron Snoeck over start finish kwam aan het einde van de derde ronde zat de voorkant helemaal in elkaar. Boven op de Duivelsberg was het gravel zo slecht dat er grote gaten in waren gekomen. De achterkant van de auto kwam zo ver los dat de SEAT vol met de neus op de grond terecht was gekomen en alles aan de voorzijde krom was.

DSC_2142_F-014

In de vierde ronde jokerde Ron Snoeck voor de tweede keer en moest achter Scheveneels aansluiten. Snoeck had in de ronde er voor al wel een klein stukje weg kunnen rijden waardoor hij na het nemen van de jokerlap een niet al te grote achterstand had op Scheveneels. In de laatste ronde wist Ron Snoeck het gat dicht te rijden en met het opkomen van het rechte stuk wist hij Scheveneels zelfs te passeren, dit zorgde er voor dat Ron Snoeck op een tweede plaats wist te finishen en zo 17 punten mee naar huis kon nemen voor het Kampioenschap.

DSC_2163_F-015

Jochen Coox werd de winnaar de dag en ging met de volle 20 punten naar huis, dit betekend dat Ron Snoeck met een voorsprong van 8 punten naar de volgende en tevens laatste wedstrijd van di seizoen gaat. Maar voordat het zo ver is moet de SEAT Leon door het team weer klaargemaakt worden zodat hij er weer op en top bijstaat op 12 oktober voor de laatste wedstrijd die opnieuw verreden zal worden op het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen.

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com