Ron Snoeck pakt de overwinning in Valkenswaard

Afgelopen weekend stond de tweede wedstrijd voor het BELNED Kampioenschap en tevens de eerste wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Rallycross op het programma, ditmaal verreden op het Eurocircuit in Valkenswaard. Na de problemen in het eerst race weekend afgelopen maart heeft het team niet stil gezeten, niet alleen werd het elektrische problemen aan het brandstofsysteem  opgelost ook zijn de laatste updates aan de voorwiel ophanging doorgevoerd in samenwerking met OTS-Racing. Dit alles was niet voor niks gedaan want op zondag werd er in de finale een schitterende overwinning behaald.De training en de eerste manche bestonden vooral in het opnieuw zoeken naar een goede afstelling voor de Volvo C30. Aangezien er nog geen enkele wedstrijd meter was verreden na alle winterupdates, moest het opnieuw afstellen weer beginnen. Door het hoog aantal deelnemers aan de wedstrijd mocht een ieder maar eenmaal trainen. Bij terugkomst in het paddock was Ron nog niet geheel te spreken over de wegligging. Meteen werd er door Marko aan de schokdempers gedraaid om de wegligging hiermee te verbeteren.

In de eerste manche mocht Ron vanaf de vijfde en dus buitenste positie starten. Met één andere achterwiel aandrijver en drie voorwiel aandrijvers was het Ron die als snelste uit de startblokken kwam, en meteen een gat wist te slaan. In de laatste ronde kon die onbedreigd zijn jokerlap nemen en als eerste terugkomen op de baan. In de laatste bocht voor de finish ging het toch nog bijna mis. Een collega coureur was stuk gegaan in de ronde ervoor en had een hele plas olie gelekt. Voordat Ron het zag reed die er al overheen en verloor die bijna de macht over de Volvo, gelukkig kon die hem nog net op de baan houden en zoals eerste finishen en een 6de tijd algemeen neerzetten.

Voor de tweede manche stond Ron samen met Kris Bammens, Glenn Cools, Mandy Kasse en Pim Garvelink op de start. Op de eerste meters was het Mandy die het snelste weg was, maar op vermogen was het Ron die als eerste bij de eerste bocht was gevold door Mandy. Het ritme kwam er steeds beter in, en zo kon Ron wederom in de laatste ronde onbedreigd zijn jokerlap nemen en de overwinning pakken. Met een 2de plek algemeen na afloop van alle heats.

 Voor de laatste en afsluitende manche stond op de pole met naast hem onder Filip Wojtowicz. Ron zijn start was een stuk beter dan die van Filip, en kon zo de leiding pakken. Op de baan deden ze maar weinig voor elkaar onder en zo werd het erg spannend toen Ron in de laatste ronde de jokerlap uitkwam. Hij kon hem net voor de deur gooien bij Wojtowicz en wederom een heat overwinning pakken. Dit keer was de tijd ook goed genoeg voor een 1ste plek algemeen.

Door tijdgebrek werd er besloten om de halve finales te schappen van het programma en zo werd de stand na de drie verreden manches opgemaakt en een startopstelling gemaakt voor de finale. Het was Filip Wojtowicz die vanaf de pole mocht starten, samen met Ron en Bart Coninx op de eerste startrij. Op de tweede startrij waren het Robbe Goris en Raf Verheyen en op de laatste rij Glenn Cools, Kris Bammens en Mandy Kasse. Ook dit keer was het Ron die een betere start had dan Filip en gelijk de leiding in handen nam gevolgd door Wojtowicz, Coninx en Kasse. Van dit viertal was het Coninx die al eerste ging jokeren in de tweede ronde. Hierdoor konden Filip en Ron een klein gat slaan. Waar Wojtowicz vooral het eerste gedeelte van de baan sneller was, was het op het tweede gedeelte Ron die een stuk sneller was. In de derde ronde kreeg Coninx de ruimte om het gat proberen dicht te rijden met de twee koplopers. Hierdoor besloot het team dit keer een ronde eerder te gaan jokeren, Wojtowicz koos er ook voor om te gaan jokeren en zo gingen ze samen door de joker en kwamen ze terug op de baan als één en twee. In de laatste ronde gebeurde hier niks meer aan en zo wist Ron de overwinning binnen te halen en de volle 20 punten mee naar Winterswijk te nemen.

De volgende wedstrijd staat gepland in het weekend van 19 mei wederom verreden op het Eurocircuit in Valkenswaard. Tot dan!

Foto’s – Hans Knoop // Remond Verloop – Eurocircuit // RM-Magazine // Rudi de Meijer