Ron Snoeck is Belgisch- en Nederlands Kampioen Rallycross 2014

D3C_4846-006

Het is het Ron Snoeck Racing Team afgelopen weekend gelukt om het Belgisch- en Nederlands Kampioenschap Rallycross bij de Supercars binnen te halen tijdens de laatste wedstrijd op het Duivelsberg circuit in het Belgische Maasmechelen. Toen duidelijk werd dat de Belg Jochen Coox niet aan de start verscheen voor deze laatste wedstrijd wist het team al voor aanvang van de wedstrijd dat het kampioenschap binnen was, maar wat is er nu mooier dan het kampioenschap af te sluiten met een overwinning!

DSC_2203_VT-009

Met vijf inschrijvingen bij de koningsklasse van de Rallycross werd er op de zondagmorgen begonnen met de vrije training. Bij de start van de eerste kwalificatiemanche waren er van de vijf deelnemers helaas nog maar drie over. De Belgen Ronny Scheveneels en Steve Volders bleven met hun auto achter in het paddock met motor problemen.

DSC_2661_M1-012

Ron Snoeck stond voor de eerste kwalificatiemanche op een derde start plaats. Op de pole positie stond Wil Teurlings met naast hem Marcel Ottink. De start verliep meer dan prima voor Ron Snoeck waardoor hij buitenom de concurrentie voorbij wist te gaan en als leider de eerste bocht in kon duiken. Ron Snoeck maakte de resterende ronden van de race geen fouten en kon zo als winnaar over de eindstreep rijden.

DSC_3059_M2-019

De start van de tweede kwalificatiemanche was een stuk minder goed. Wil Teurlings wist de koppositie te bemachtigen gevolgd door Ron Snoeck en Marcel Ottink. Ron Snoeck koos er voor om in de derde ronde te gaan jokeren maar bij het uitkomen van de jokerlap kwam Marcel Ottink, die de ronde ervoor al gejokerd had, binnen door waardoor Ron Snoeck achter Ottink moest aansluiten. In de vierde een laatste ronde ging ook Wil Teurlings voor zijn verplichte jokerlap en moest daarna achter Ottink en Ron Snoeck aansluiten. Ottink maakte geen fout meer en wist daardoor als winnaar over de finish te rijden tijdens deze tweede kwalificatiemanche.

DSC_3226_M3-021

Bij de derde kwalificatiemanche verliep de start van Ron Snoeck wederom niet al te best en moest hij achteraan aansluiten. Ron Snoeck werkte zijn verplichte jokerronde zo snel mogelijk af en kon zich toen gaan focussen op het dicht rijden van het gat naar de twee rijders voor hem. Dit lukte Snoeck heel goed, in één ronde wist Ron Snoeck naar Wil Teurlings toe te rijden. Ron Snoeck kon Wil Teurlings passeren om het moment dat Teurlings de jokerlap in schoot. De ronde erna ging ook Marcel Ottink voor zijn joker ronde. Ron Snoeck had het gat zo goed dicht weten te rijden dat hij Ottink kon passeren en zo de leiding over nam en de winst van deze derde kwalificatiemanche op zijn naam wist te schrijven. Door de behaalde resultaten wist Ron Snoeck de pole postitie voor de finalerace te bemachtigen.

DSC_3709_F-028

De start van de beslissende finalerace was van Ron Snoeck ook nu niet goed. Daarin tegen was die van Marcel Ottink wel goed en kon Ottink de leidende positie bemachtigen met achter hem aan Teurlings en Snoeck. Ron Snoeck koos ervoor om direct in de eerste ronde te gaan jokeren, wat achteraf een goede keus bleek te zijn. Met het afgaan van de Duivelsberg ging Ron Snoeck iets te breed en verloor daardoor wat tijd. Marcel Ottink koos ervoor meteen de ronde er na te gaan jokeren wat van hem ook een goede keuze was, want door het kleine foutje van Ron Snoeck was de afstand tussen de beide te groot geworden voor Ron Snoeck om Ottink te kunnen passeren. Ron Snoeck wist wel vlak achter Ottink te komen die met het afkomen van de Duivelsberg te breed ging waardoor Ron Snoeck zijn kans schoon zag en er meteen tussen dook en zo kon doorschuiven naar de tweede postitie.

DSC_3692_F-027

Nu was het alleen nog Wil Teurlings die voor Ron Snoeck reed. Echter wist Ron Snoeck dat Teurlings nog moest jokeren. Ron Snoeck kon op het moment dat Teurlings ging jokeren de leiding in de finale overnemen. Het waren drie rondjes flink trappen voor Snoeck want Ottink had het tempo flink hoog liggen en bleef steeds op de achterbumper van de SEAT hangen. Gelukkig bleef Ron Snoeck rustig en wist zo na vijf rondes als winnaar afgevlagd te worden.

D3C_4679-002

Met de behaalde punten heeft Ron Snoeck dus zowel het Belgisch- als het Nederlands Kampioenschap op zijn naam weten te schrijven dit jaar, “Een super mooie afsluiting van het seizoen. Het hele team en onze tuner hebben afgelopen jaren heel hard gewerkt om de SEAT tot dit niveau te krijgen. Ik kan mijn team, sponsoren en supporters niet op een mooiere manier bedanken voor hun inzet en steun dan met dit dubbele kampioenschap!”

D3C_4699-003

D3C_4756-004

D3C_4801-005

D3C_4887-007

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com