Geen NK Rallyracing, maar een Marathon Rallyracing voor Ron Snoeck Racing Team

Afgelopen zondag, 14 april, werd de openingwedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rallyracing verreden op het Eurocircuit. Het Ron Snoeck Racing Team was de zaterdag voor de racedag al vroeg vertrokken naar het Duitse Neuss om de wastegate van de SEAT nog te testen voordat er afgereisd zou worden naar Valkenswaard.

Tijdens het testen trad er een storing op en moest het team aan de slag de oorzaak op te sporen. “We zijn ter plekke tot één uur daarmee bezig geweest, het leek erop dat de computer voor de motor de problemen veroorzaakte. In overleg met de firma MTO zijn we daarop naar Ladbergen gereden zo’n 150km hoger in Duitsland. Daar waren we om vier uur en heeft Torsten Osterhaus de data van onze oude computer in een nieuwe geladen. De motor hebben we daarna warm laten draaien, hij bleef het doen!” aldus Ron.

Rond de klok van vijf uur vertrok het team vanuit Duitsland terug naar Winterswijk om Marko af te zetten. Terwijl Marko vol gas met zijn Ford RS koers zette naar Zeewolde om een onderdeel voor het stuurhuis op te halen bij Auto Elect, vertrok het resterende team dan eindelijk naar het Eurocircuit in Valkenswaard.

Om 20.30 uur arriveerde het team en waren net te laat om nog direct het plekje op de paddock in te nemen. Marko voegde zich een uurtje later bij het team waarna besloten werd een borrel te gaan drinken bij het OTS Racing Team.

Op zondagochtend 08.00 uur kon dan eindelijk de plek op het paddock worden ingenomen en ging Ron vol goede moed met de SEAT naar de keuring. Echter was de goede moed van korte duur want de motor stopte er weer mee. “Weer het dashboard eruit en Henk alles nog eens checken. Veel raad van ook door de wol geverfde collega’s kregen we, en op een gegeven moment kwamen we erachter dat het de lamda sonde was. Die afgekoppeld bleef hij draaien, zij het met een vetter mengsel en ook minder fel maar we konden de baan op!” vertelde Ron.

Tijdens de drie kwalificatiemanches wist Ron steeds meer snelheid te vinden maar miste wel vermogen waardoor de SEAT minder fel was dan gebruikelijk. Toch wist Ron zich te kwalificeren voor de vijfde start positie op de tweede rij van de A-Finale bij de Supercars. De eerste rij werd bezet door Patrick Van Mechelen, Koen Pauwels en Jos Kuypers, de tweede rij stonden Jos Jansen en Ron en op de derde rij positioneerden Ronny Scheveneels en Marcel Ottink zich.

Ron had een goede start maar zat aan de buitenzijde en kon niet direct een plaats naar voren komen. In de daarna volgende twee bochten moest Ron snel een nieuwe aanvalstrategie verzinnen en hij besloot direct de verplichte jokerronde te nemen en daarna in de aanval te gaan.

Echter werd Ron iets wat te enthousiast en ging een ronde later over de grens van het mogelijke en kwam in een pirouette terecht, maar hij kon gelukkig zijn weg vervolgen. Het gevecht wat daarna ontstond was tegen Marcel Ottink. Mede doordat de motor van de SEAT in een noodmodus liep waardoor er onder in de toeren wat felheid ontbrak, en het goede verdedigend rijden van Ottink kon Ron niet passeren en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde eindklassering.

“De vijfde plek hadden we ’s ochtends niet verwacht na zoveel problemen en de grote concurrentie voor de overwinning die aanwezig was. Eerst hadden we ook nog een klein probleempje met de stuurbekrachtiging, er bleek door ons een fout te zijn gemaakt in de aansluiting. Gelukkig heeft Auto Elect het meteen voor ons opgelost, super was dat!” besluit Ron zijn verhaal over de marathon wedstrijd die het team afgelopen weekend heeft ondergaan en overwonnen!

Uitslag 1e NK Rallyracing 14-04-2013:
01. Patrick v Mechelen
02. Jos Kuijpers
03. Koen Pauwels
04. Marcel Ottink
05. Ron Snoeck
06. Ronny Scheveneels

Foto’s: Patrick Wenting | www.Race2Fast.com

Bleker Autoteile Nederland

Laat een reactie achter